UOR-44-45-Hlađenje mikroprocesora;

ISHOD

  1. Objasni postupak hlađenja mikroprocesora;

44-45 – Hlađenje mikroprocesora;

I pored toliko smanjenog napona napajanja, savremeni mikroprocesori se dosta greju i ne bi mogli da rade bez odgovarajućeg odvođenja toplote proizvedene u njima. To odvođenje toplote se postiže korišćenjem odgovarajućih aluminijumskih ili bakarnih hladnjaka, koji se učvršćuju na gornju površinu mikroprocesora.
Na vrhu hladnjaka se nalazi ventilator koji se napaja naponom +12V sa matične ploče. Ventilator omogućava efikasno hlađenje, a pošto je njegov ispravan rad neohodan za sigurnost mikroprocesora, obično se logikom na matičnoj ploči kontroliše brzina njegovog obrtanja. U slučaju da ta brzina padne ispod određene vrednosti, ili da se ventilator čak i zablokira, logika daje upozorenje ili u zavisnosti od načina podešenosti može i da obezbedi isključenje računara.

Rad računara dovodi do zagrevanja komponenti unutar kućišta. Zapremina samog kućišta i raspored komponenti zahteva da seplanira protok hladnog i toplog vazduha. Efekat uduvavanja hladnog i izduvavanja zagrejanog vazduha može se videti na anrednim fotografijama. Zavisno od pozicija toplotnih izbora i pozicioniranja komonenti moraju da se planiraju kuleri – veltilatori koji ubacuju odnosno izbacuju vazduh iz kućišta.

Komponete koje stvaraju Džulove gubitke (grejanje samih zbog proticanja električne energije) su:

  1. Mikroprocesor
  2. Čipset matične ploče
  3. Grafička kartica
  4. Napojna jedinica
  5. Ostale kartice i memorije unutar kućišta

HLADJENJE MIKROPROCESORA

Kao komponenta najbitnija za izvodjenje instrukcija nad podacima usled svog rada ima odgovarajuće grejanje koje moramo ohladiti. Hladjenje samog mikroprocesora obavlja se na način da postoji odvodnik toplote koji se hladi:

1. Uduvavanjem svežeg vazduha preko ventilatora koji provetravanjem obara temperaturu hladnjaka a opet on odnosi toplotu sa same pločice mikroprocesora.

2. Uduvavanjem svežeg vazduha na kapilarne cevčice koje su provučene kroz hladnjak:

Hladjenje desktop računara – sa ventilatorom koji ima cevčice provučene kroz hladnjak.

Hladjenje Lap-top preko kapilarnih cevčica ventilatorom – rasporedjenih na sve komponente koje se greju (Procesor, Čipset i Grafički čip).

Strujanje vazduha na samom radijatoru gde izlazi vazduh ventilatora veoma je bitno! Mlaznice gde vazduh struju treba da su čiste od prašine i prljavština kako bi se odvijalo normalno hladjenje.

3. Cirkulacijom tečnostikoja hladi RADIJATOR ->hladnjak takozvano vodeno hladjenje koje se sastoji iz pumpe koja gura tečnost kroz kapilarni sitem i radijatora koji se hladi uz pomoć ventilatora gde se obara temperatura tečnosti.

HLADJENJE ČIPSETA

Hladjenje čipoba po matičnoj ploči najčešće je pasivno sastavljeno samo od hladnjaka ali može biti i aktivno sa dodatim ventilatorom na hladnjaku čime se znatno pojačava buka samog računara.

Pasivni hladnjak čipseta
Pasivni hladnjak čipseta
Aktivni hladnjak na čipovavima
Aktivni hladnjak na čipovavima

HLADJENJE GRAFIČKE KARTICE

Hladjenje grafičke kartice takodje može biti uduvavanjem vazduha na hladnjaku ili cirkulacijom tečnosti ukoliko se radi o vodenom hladjenju.

Vodeno hladjenje grafičke kartice
Vodeno hladjenje grafičke kartice
Vodeno hladjenje grafičke kartice
Vodeno hladjenje grafičke kartice

Vodeno hladjenje grafičke kartice

HLADJENJE NAPOJNE JEDINICE

Napajajenje takodje ima svoje kontrolere i elektroniku koja radom stvara Džulove gubitke – grejanje koje se hladi uduvavanjem vazduha kroz napojni modul, čime se hladi kompletna elektronika.

Napojna jedinica hladjena ventilatorom
Napojna jedinica hladjena ventilatorom
Elektronsko konertorsko napajanje
Elektronsko konertorsko napajanje
  • A) USMERAČKO KOLO – (GRECOV ISPRAVLJAČ) -(bridge rectifier)
  • B) KONDENZATORI ULAZNOG TRANZIJENTNOG LINIJSKOG FILTERSKOG KOLA
  • IZMEDJU B I C – REBRASTI HLADNJAK ZA VISOKO NAPONSKE TRANZISTORE
  • C) – TRANSFORMATOR (Trafo)
  • IZMEDJU C I D – REBRASTI HLADNJAK ZA NISKONAPONSKE, VISOKOSTRUJNE USMERAČE
  • D) NAMOTAJI IZLAZNOG FILTERSKOG KOLA
  • E) KONDENZATORI IZLAZNOG FILTERSKOG KOLA