UOR-26-27-CISC (Complex Instruction Set Computer – procesor sa kompleksnim skupom instrukcija)

ISHOD

  1. Navede osnovne arhitekture mikroprocesora;
  2. Opiše svaku arhitekturu pojedinačno;
  3. Uporediti različite arhitekture mikroprocesora;

CISC (Complex Instruction Set Computer – procesor sa kompleksnim skupom instrukcija)

CISC je skraćenica od Complex Instruction Set Computer – Set Kompleksnih Instrukcija, što znači procesor sa složenim skupom naredbi – broj naredbi reda nekoliko stotina (600 – 800)

CPU dizajniran da izvrši mnoge operacije u pojedinačnim jedinstvenim instrukcijama. Složene instrukcije ogledaju se u učitavanju iz memorije i vršiti matematičke operacije nad podacima.

Razlika između RISC i CISC

Da bi se izrazili RISC (Reduced instruction set computer) i CISC (Kompleksni set instrukcija Compter) su skoncentrisani krajem sedamdesetih godina. Procesori u to vreme bili su uglavnom 2 tipa, tj. RISC i CISC. Prvi je jeftiniji, a drugi je skuplji. Ali u savremenom vremenu, termini RISC i CISC gotovo postaju beznačajni jer su i RISC i CISC prošli evoluciju, a razlika između njih je progresivno postala nejasna i kako se koriste u računarskim sistemima. Tako da možemo reći da je naš procesor 8085 RISC, a kontroler 8051 je CISC.

Protočna obrada kod CISC mašina kada se vreme pristupa memoriji u toku faze IF obavljalo za veći broj ciklusa

CISC procesori kod kojih se vreme pristupa memoriji u toku faze IF obavlja za jedan ciklus

CISC arhitektura

CISC(Complex Instructipon Set Computer) su računari tj. procesori sa kompleksnim skupom instrukcija. CISC procesor vrši:

  1. Pojedinačni prenos instrukcija i podataka – Instrukcije se prenose pojedinačno tj. instrukcija po instrukcija kao i operandi.
  2. Softversko (mikroprogramsko) izvršenje instrukcija – Nakon prenosa programske instrukcije do procesne jedinice, počinje etapno izvršenje koje podrazumeva više uzastopnih pojedinačnih elementarnih koraka (mikroinstrukcija). Svaka programska instrukcija preneta iz operativne memorije u procesor tumači se kao početna adresa mikroprograma sastavljenog od mikroprogramskih instrukcija koje se čuvaju u mikroprogramskoj memoriji CISC procesora. Kod CISC procesora imamo mogućnost promene sadržaja mikroprogramske memorije čime praktično menjamo dejstvo elementarnih programskih instrukcija iščitanih iz operativne memorije.

Sadržaj mikroprogramske memorije CISC procesora se naziva firmware, a postupak promene ovog sadržaja se naziva flešovanje CISC procesora.

Prednosti CISC procesora:

  1. Fleksibilan skup  instrukcija što  znači  da  se  dejstvo elementarnih programskih instrukcija  iščitanih  iz operativne memorije može „softverski„ menjati i prilagođavati konkretnim potrebama korisnika;
  2. Unapređenje sistema ne mora podrazumevati hardversku promenu procesora;

Mane CISC procesora:

  1. Prenošenje i izvršenje elementarnih programskih instrukcija iz operativne memorije je teoretski sporije u odnosu na RISC procesore , ali se ovaj nedostatak kompenzuje adekvatnim prilagođavanjem konkretnim potrebama korisnika i izborom elementarnih instrukcija koje čine Instruction Set, čime se postiže da je CISC procesor praktično efikasniji od RISC‐a;